maandag 16 mei 2016

Sacré: douanier uit Frankrijk

          Over de vader van de douanier


Félix François Marie Sacré is geboren in 1745 in Anzin??, zoon van Louis (Ludovicus) Sacré en Marie Agnes Vincart. Hij is geboren in Noord Frankrijk. In de akte staat: "Natif du vieux Nord Libre" (geboren in het oude vrije noorden.)

Van 1672 tot 1794 hadden we de "Zeventien provinciën", een gebied dat geheel of gedeeltelijk dan weer Spaans dan weer Frans en dan weer Oostenrijks was. Het bestond ongeveer uit het huidige Nederland, België, Luxemburg en een deel van Noord Frankrijk, nl. Frans Vlaanderen met o.a. Lille, Roubaix, Tourcoing en het graafschap Henegouwen incl. Frans Henegauwen (Hinaut). Aan de grenzen lagen Hollandse troepen. In dit franse Henegauwen liggen o.a. Valenciennes en het aangrenzende Anzin. De fransen zagen die streken als bezette gebieden.



Félix is overleden op 19 oktober 1800 in Anzin (Frankrijk), 55 jaar oud. Hij is overleden op 27 vendémiaire jaar 9 zo staat het geschreven. Aangifte wordt gedaan door zijn zoon Félix, die woont in Anzin en is schrijver op het bureau van de mijnen van Anzin. Hij verklaart dat zijn vader 55 jaar oud is, werknemer bij de mijn van Anzin, echtgenoot van Marie Joseph, zoon van Louis Sacré en Agnette Vincart, samen met de burgemeester Theodore de Vroede tekent Félix de akte.

Tijdens de Franse republiek was het jaar 9 Jaar van 23 sep 1800 - sep 1801 en de maand Vendémiaire = Wijnmaand (22 september ~ 21 oktober)

Adres:
Faubourg du Tournay, Frankrijk (près Valenciennes)
Beroepen:
1774

    inspecteur (des mesureurs (mesureur is iemand die meet))
    Ambtenaar (au bureau des mines de charbon ( op het kantoor van de kolenmijnen).
In 1734 werd er in Anzin voor het eerst steenkool aangetroffen. In 1757 werd een exploitatiemaatschappij voor de steenkoolmijnen van Anzin gesticht, de Compagnie des mines d’Anzin. Door deze ontdekking ontwikkelde Anzin zich tot een industriële stad, waar glasfabrieken, gieterijen en walserijen werden opgericht. Het dorp lag aan de Riviérette, waarvan het tracé gebruikt werd voor het kanaliseren van de Schelde in de jaren 1770.)
±1780     directeur (du Chargement des Bateaux à Charbon. (van een kolenvrachtschip)
Getuige bij:
overlijdensaangifte Jean Baptiste Lescallies (1750-1793)     [zwager echtgenote]
09-02-1789     doop Eléonore Sophie Joseph Sacré (1789-±1844)     [vader]

Félix trouwde met Marie Joseph Sturbois. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 22 juni 1774 in Valenciennes. Bij het kerkelijk huwelijk van Félix en Marie waren de volgende getuigen aanwezig: Mathieu Bergé [stiefvader bruidegom], Pierre Joseph Sturbois [broer bruid] en Jean Baptiste Lescallies (1750-1793), zwager van de bruid
Zij trouwen in in de Parochie van Anzin. Getuigen zijn: zijn stiefvader, haar broer en haar zwager Henry Joseph Delmotte en Jean Baptiste Lescaliez.
Marie is geboren op 14 januari 1749 in Anzin (Frankrijk), dochter van Nicolas Sturbois en Antoinette Piette. Zij is gedoopt op 15 januari 1749. Marie is overleden  op 2 augustus 1828 in haar woning in deRue de Condé te Anzin (Frankrijk), 79 jaar oud.
Haar schoonzoon Pierre Francois Joseph Paris  , 42 jaar oud, doet aangifte van haar overlijden en verklaart dat zij weduwe is van Francois Félix M.Sacré, en dochter van Nicolas Sturbois en Antoinette Piette zij is overleden in haar huis in de rue de Condé.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten