vrijdag 28 augustus 2020

 Een sterfgeval in Grand Fort Philippe .......

Zoals ik al schreef onder het kopje een huwelijk, wilde ik het overlijden vinden van de eerste echtgenote van Douanier Félix Auguste Marie Sacré. Door naarstig zoeken maar ook door hulp van een medegenealoog boekte ik resultaat in augustus 2020.

Zo weer meer te weten gekomen van voorvader Félix de douanier.

In 1800 is hij schrijver op het bureau van de mijnen van Anzin.

 In 1802 verklaart Felix Francois August Sacré, schrijver van beroep,  dat zijn woonplaats Anzin is en dat zijn grootmoeder Antoinette Piette inValenciennes is overleden.(dit écrivain domicilié à Anzin il déclare le mort de sa grand mère Antoinette Piette à Valenciennes en 1802)

 Félix trouwde, 26 jaar oud, op 30 september 1805 in Lille met Félicité Francoise Joseph Rainque,zij is 22 jaar oud.

 Op 9 oktober 1809 overlijdt zijn echtgenote Félicité in Grand Fort Philippe bij Gravelines in Noord Frankrijk, zij werd 26 jaar oud.

Félix is in Grand Fort Philippe prépose des Douanes Imperiales. Waarschijnlijk krijgt hij dus zijn opleiding tot douanier.

Douanes Imperiales - Het Keizerlijke Douanes corps opgericht in 1804 onder Napoleon I was een allround para militair apparaat en bestond in zijn vorm tot 1815. Ervaren soldaten en veteranen konden hierin dienst nemen, onder hen ook vele Nederlanders en Belgen.
In 1806 werd Lodewijk Bonaparte (een jongere broer van Napoleon), koning van Holland, en werd de Bataafse Republiek opgeheven. Er begint een kat en muis spel tussen Lodewijk en zijn broer Napoleon over het uitvoeren van de continentale blokkade. Die vooral betrekking heeft op het niet goed willen uitvoeren van de internationale blokkade door broer Lodewijk, die zo een verarming van de Hollandse havensteden en zijn Koninkrijk wilde voorkomen.
Dit loopt zo hoog op dat Lodewijk in begin1810 een verdrag moet ondertekenen waarin was bepaald dat Franse douaniers werden toegelaten in koninkrijk Holland, om daar smokkelaars en smokkelwaar op te pakken. Ook werd er onder Lodewijk in 1809 gestart met het opzetten van een eenheid Hollandse douaniers, door hun Franse collega’s; de ‘Douaniers Hollandais’ genoemd.
De mannen in dienst van het douane corps waren allen ex-soldaten of veteranen, men moest om in dienst te kunnen treden, een militaire achtergrond hebben. Aangezien het Douanecorps zelf geen leger onderdeel was maar een overheidsorgaan, waren deze mannen dan ook geen soldaten meer, maar ambtenaren. In dienst treden was vrijwillig, al werd er toch actief geronseld op geschikte mannen. Door het continue groeien van Napoleons Franse rijk, bleef het corps zelf ook enorm groeien. In 1812 en 1813 bestond het corps uit 35.000 mannen, met een korte piek tot bijna 40.000 man.

Helaas is op het einde van de19e eeuw het hele Franse douane archief verbrand. Daardoor is het ook zo moeilijk om over de Douanes Imperiales gedetailleerde informatie terug te vinden

 Félix trouwde, ongeveer 33 jaar oud, omstreeks 1812 met Elzabee (Lijsbeth) Ekkelboom, ongeveer 22 jaar oud.

Het huwelijk nog niet gevonden, maar als zij hertrouwd wordt zij weduwe Sacré genoemd en overlegd zij de overlijdensakte van haar 1e echtgenoot. Bij de doop van hun zoon op 17 januari 1813 wordt hij de legitieme zoon van F.F.A.Sacré en Elisebet Ekkelboom genoemd. 

Lijsbeth is geboren op 3 maart 1790 in Kampen, dochter van Dirk Ekkelboom en Anna Gerregien Lanckhorst. Zij is gedoopt op 7 maart 1790 in Kampen, Broederkerk. Lijsbeth is overleden op 14 maart 1849 om 22:00 in Kampen, 59 jaar oud.

 Kind van Félix en Lijsbeth:

 I. August César Napoléon Sacré, geboren op 1 januari 1813 om 11:00 in Hindelopen

Regelmatig zoek ik naar dit huwelijk van Félix en Elsabé..... helaas tot nu nog niet gevonden. Maar ik zoek voort, ik kom toch iedere keer weer wat meer te weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten